Incertesa, adaptar-se o...
- Marc Sansó Bauzà
- Jun 25, 2024
- 3 min de lectura
En tots els àmbits de la vida hi ha alguna cosa que dona un poder sobrehumà a les persones: tenir el control de la situació. Tenir el control ens aporta confiança, seguretat, autoeficàcia, autoestima, motivació, entre molts altres aspectes psicològics. Tenir el control ens encanta, a qui no? Més que tenir el control diria que és tenir la sensació de tenir el control. Vivim en un món on hi ha molt poques coses que podem controlar, únicament les que depenen d'un mateix, però encara així ens obstinem a buscar aquesta sensació, a creure que controlem tot el que succeeix.
Això ocorre perquè, de la mateixa manera que el control o sensació de control em genera un estat de benestar i confiança, la situació oposada, és a dir, la incertesa ens genera malestar, ansietat, desconfiança, inseguretat, por, entre altres. És millor pensar que tenim el control de la situació a suportar el malestar.
Tant en la vida com en l'esport, la incertesa està en tots costats. Entenem incertesa com la percepció de falta de predictibilitat i control d'una situació. És un fenomen multidimensional que pot influir en la presa de decisions, la motivació i el rendiment. La incertesa potser vesteixi com una experiència subjectiva que varia entre els individus segons la seva tolerància a l'ambigüitat. Les persones amb alta tolerància a l'ambigüitat poden enfrontar situacions incertes amb menys ansietat i més adaptabilitat, mentre que aquelles amb baixa tolerància poden experimentar major estrès i dificultat per a prendre decisions.

La incertesa no és exclusiva de l'esport. En la vida estem constantment en situacions que escapen del nostre control. Alguns exemples d'incertesa en l'esport serien l'arbitratge, un rival que arriba just abans d'un partit i el teu ja havies deixat d'escalfar, la climatologia en esports a l'aire lliure, qualsevol aspecte relacionat amb un resultat, lesions, expulsions de jugadors per faltes, etc.
Tolerar la incertesa implica acceptar que no podem tenir-lo tot baix control i que poden succeir situacions que se'ns descontrolin. Cert és que, segurament, s'associa la incertesa a malestar (maleït sigui el condicionament clàssic, principi d'aprenentatge que es basa en l'associació d'estímuls). Per això moltes vegades ens costa treure el màxim rendiment en aquestes situacions, encara que cal aprendre a viure amb això i que no afecti el nostre rendiment.
Hi ha moltes habilitats i tècniques psicològiques que poden ajudar a tolerar la incertesa, però avui vull parlar d'una característica molt concreta i que per a mi és vital, que és la capacitat d'adaptació. Adaptar-se als imprevistos (que apareixeran segur) de manera intel·ligent, eficient i al més aviat possible és un plus per a els/as esportistes, i per a les persones en general en el seu dia a dia. La capacitat d'adaptació requereix analitzar el contratemps que tenim i quina solució o solucions podem aportar en el moment per a poder suportar la situació de manera diferent, en aquest cas millorant el rendiment.
Normalment, davant aquestes situacions solem sortir mentalment de la competició, ja sigui per posar el focus en l'estímul erroni o bé perquè estem més pendents de buscar excuses del nostre mal rendiment en lloc de buscar solucions i adaptar-nos ràpidament al contratemps.
Per a finalitzar, m'agradaria dir que només podem tenir el control al 100% de les coses que depenen exclusivament d'un mateix, tot l'un altre està exposat a incertesa, i saber manejar-nos en aquests moments és vital.
Comentarios