Fa uns dies vaig estar parlant per Instagram amb Lluís Enric Molada Va mirar sobre el paper de la psicologia en el món de l'esport i de les seves impressions sobre això, entre altres coses.
Lluís Enric és actualment l'entrenador de l'equip de superliga masculina del Club Voleibol Manacor. Ha treballat en el centre de tecnificació Blume de Barcelona, en el Voleibol Barça, la selecció espanyola femenina, la selecció de Croàcia o en el VolleyballBisonsBühl, a Alemanya.
A continuació resumeixo alguns dels seus comentaris realitzats durant el directe. Pots veure l'entrevista al complet en el IGTV del meu perfil d'Instagram (https://www.instagram.com/psicolegmarcsb/channel/)
- La intel·ligència emocional col·lectiva és un aspecte molt important.
- Per a crear un bon equip ha d'haver-hi un ambient col·laboratiu i un respecte mutu entre tots els components d'un equip
- Quant millor estiguin definits els rols i estiguin acceptats per un jugador, millor es rendirà.
- Em sento còmode i satisfet amb l'aconseguit fins ara amb el Voleibol Manacor, sobretot pels jugadors, el cos tècnic i els aficionats.
- Avui dia es valora més el reconeixement que el creixement.
- Crec en els processos llargs.
- Cal tenir una actitud proactiva per a la millora constant.
- Sempre m'ha interessat molt el món d'acompanyar persones, l'escolta i entendre a l'altra persona. Per això em vaig formar en programació neurolinguística i coaching esportiu.
- La psicologia esportiva és necessària, tothom necessita que li acompanyi algú que sap el que fa, que tingui coneixement del que succeeix.
- Hauria d'haver-hi psicòlegs per a professors i directors de col·legis.
- El treball amb tu ens va ajudar molt. Hi ha moltes coses que l'estem aplicant, com el focus d'atenció. L'any passat hi havia poca cohesió grupal i faltaven normes. També es va notar una millora significativa en la manera de comunicar-nos.
- Les normes es posen perquè hi hagi un clima emocional positiu, que ens ajudin a millorar i a aguantar situacions de pressió.
- La iniciativa de comptar amb tu va sortir del club.
- La figura del psicòleg hauria d'estar primer per als entrenadors i després per als jugadors.
- A partir dels 13 anys els jugadors haurien de començar a comptar amb la figura del psicòleg esportiu, que els pugui donar estabilitat emocional i ajuda.
- A molts entrenadors els falta formació de base per a entendre que som un model a seguir.
- Si hagués tingut un psicòleg esportiu quan estava a Alemanya m'hagués anat molt millor. Hauria estat un camí més senzill.
- Mai m'ha fet por la psicologia.
- És important que si un psicòleg forma part de l'equip, viatge amb l'equip. La presència de tots és necessària, a pesar que el que ara prima és l'econòmic.
- He recomanat a molts jugadors que vagin a un psicòleg esportiu, però costa molt que vagin.
- Així com es contracta un fisioterapeuta o a un preparador físic, s'hauria de comptar amb un psicòleg esportiu.
- Igual que entrenem el cor perquè bombi millor, també es necessita entrenar el cervell.
- En els millors equips de Polònia, Itàlia o Turquia tenen psicòlegs esportius. Aquí, a Espanya, es prioritzen altres coses o falten recursos.
- Sóc l'única persona del cos tècnic que està el 100% del temps treballant per a l'equip, principalment per motius econòmics.
Entrevista al complet en el IGTV del meu perfil d'Instagram: https://www.instagram.com/psicolegmarcsb/channel/
Comments